1.10.2013 Tiki Takan kuolema
Tiki-Takan kuolema
Sanotaan, että jalkapalloa voidaan pelata monella eritavalla. Usein kuitenkin annetaan vain kaksi vaihtoehtoista tapaa pelata pelien kuningasta: pallonhallinta tai vastaisku-peliä.
Barcelonan pelityyli, jota kutsutaan Tiki-Takaksi, on nähty pallonhallintapelin evoluution uusimmaksi luomukseksi. Tiki-Takan luojana pidetään Pep Guardiolaa, jonka juuret ovat syvällä Barcelonan junioriakatemian, La Masian, kentillä. Guardiolan aikainen Barca vei pallonhallinnan kohti äärinmäistä pelivälineen eli pallon hallintaa. Pepin maaninien halu omia pelinväline lopulta oli turmiollista.
Tyyli joka ensin ihastutti ja lopulta vihastutti
Äärinmilleen viety pallonhallinta herätti ensin ihastusta kunnes pallonhallinta prosenttien noustessa se alkoi jopa turhauttaa katselijat ja mitä totaalimmaksi ja yksipuolisemmaksi ottelut menivät, sitä enemmän tyyli alkoi kerätä inhoa.
Jalkapallomaailma jakautui kahtia: toiset alkoivat matkimaan Barcaa ja toiset yrittivät löytää ratkaisuja estää Barcan dominanssi. Monet seurat ovat puolestaan yrittäneet rakentaa La Masioita tuottamaan uusia Messejä, Xaveja, Iniestoja... La Masian kopiointi on kuitenkin mahdotonta. Uudet akatemiat voivat toki parantaa valmennuksen laatua, mutta kulttuurin tuominen ja omaksuminen on monimutkaisempaa, kuin fasiliteettien rakentaminen.
Mourinho sen sanoi
Mourinholla oli omat syynsä kokea kaunaa Barcaa kohtaan, hän tunsi seuran jo ennen valmentaja uraansa ja olisi ollut valmis astumaan Barcan peräsimeen ennen Pepiä. Kun sitten Mou ei tullut valituksi hän asetti Barcan valta-aseman murskaamisen koko valmennuksen keskiöön. Mou yritti todistaa, ettei mikään systeemi ole voittamaton ja älykkäällä valmennuksella Barcelonan Tiki-Taka olisi lyötävissä. Hän ei hyökännyt pelkästään pelityyliä, valmentajaa, seuraa kohtaan vaan kaikkea sitä mitä Barcelona edusti. Real luotsi halusi osoittaa, ettei valmennus ole alkemiaa. Valmentaja vei taistelun myös henkilökohtaiselle tasolle Pepin kanssa. Tavote oli saada Barcelona keskittymään muuhun kuin oman tyylinsä jalostamiseen.
Lopulta Mou onnistui saamaan sekä Realin että Barcelonan sekavaan tilaan. Samalla kun hänen otteensa kirposi omasta joukkueesta se sai aikaan vastustajan leirissä herpaantumisen yksityiskohtiin.
Tito Villanova
Pepin jälkeen koitti uusi aika Tito Villanovan ottaessa ohjat käsiinsä joukkueessa. Saman DNAn omaava valmentaja. Tarkoitus oli tuoda Barcan peliin uusia vivahteita ja niitä nähtiinkin heti viime kauden alussa. Uusia tapoja murtautua läpi tiiviin puolustuksen. Titon syövän uusiutuessa ja hänen joutuessa sairaalahoitoon, Barcan peli alkoi kaartaa väärille urille. Joukkueen yhtenäisyys ja kurinalaisuus alkoi rakoilemaan kaudesta tuli Messin oma ennätysten metsästämisjahti. Joukkueen messiaasta tuli lopulta suurempi kuin joukkue. Tiki-Takan tehokkuus perustui lopulta Messin yksilötaitoihin ja oivalluksiin. Ilman Messiä pelaaminen oli näennäistä ja tarkoituksetonta syöttelyä. Pallonhallinnasta ja Messin mestarillisesta pelaamisesta huolimatta, pelaaminen oli yllätyksetöntä ja vastustajat alkoivat löytää keinot Barcan pysäyttämiseksi.
Alamäki alkoi jo Pepin kaudella
Seura ja joukkue, jonka ideologia ja toiminta korostaa joukkuetta ennen yksilöä on kaunis, mutta epäuskottava. Jokaisessa joukkueessa syntyy luontaisesti hierarkia. On pianon kantajat ja pianon soittajat. Molempia tarvitaan, mutta molempien pitää saada myös arvostus ja kunnioitus toisiltaan. Jokaiselle pitää löytää sopivan kokoinen rooli joka takaa kaikille motivaation toimia yhteisen hyvän eteen. Viime kaudella Messin rooli oli täysin ylikorostunut. Osaksi heikon johtamisen, Titon sairauden, Messin itsekkyyden ja muiden alisteisen aseman suhteessa häneen. Myös joukkueen uudistumisvauhti johti jämähtämiseen ja kaavamaiseen pelaamiseen. Systeemin ja automaation ylikorostaminen teki pelaamisesta vähemmän kompleksisen vastustajalle.
Evoluutio jatkuu
Vaikka Tiki-Taka on kokenut kolauksen niin pallonhallintaan pyrkivä pelityyli voi hyvin. Menestyvän joukkueen pitää halutessaan pystyä pitämään palloa, jotta erilaiset pelirytmit olisivat mahdollisia. Enteellistä on että Barca hävisi pallonhallinnan ensimmäistä kertaa 315 otteluun Rayo Vallecanolle viikko sitten. Ottelu päättyi 4-0 Barcalle. Kun Bayern nöyryytti Barcaa viime kaudella samoin lukemin Barcan pallonhallinta oli 63%.
Tuskin tämä pallonhallinnan menetys oli sattumaa, pikemminkin merkki tulevasta. Barcan valmentaja 'Tata' Martino tuo joukueensa peliin uusia tuulia. Barca tulee pelaamaan erilaisilla rytmeillä ja tavoilla prässätä. Tämä tekee heidän pelaamisestaan huomattavasti joustavamman. Myös pelaajille tullaan antamaan enemmän vapauksia tehdä yksilöllisiä ratkaisuja. Täysin samoilla ajatuksilla valmensi Tiki-Takan esi-isä Rinus Michels jo 1970 luvulla.