1.7.2012 EM-Finaali Espanja-Italia

EM Finaali Espanja-Italia

Ennakko

Espanjan osalta kiinnostavin kysymys on kokoonpano. Saako Llorente ja/tai Mata näyttöpaikan? Hyökkääjin kierrättäminen on paikoin näyttänyt siltä, että valmentaja haluaa olla reilu jokaista pelaajaa kohtaan 'kaikki pelaa'- hengessä. Del Bosque on jo paljastanut, ettei hän luovu Alonso-Busquests akselista. Espanja tuskin luopuu neljänlinjasta, vaikka Barcelona niin tekisi. Del Bosque on ilmeisen mukavuudenhaluinen eikä lähde tekemään mitään suurta taktista vetoa. Hän luottaa edelleenkin, että pelaajat hoitavat vanhasta muistista homman kotiin. Kolmen linja oli Italiaa vastaan kuitenkin erinomainen ratkaisu ja silloin Sergio ja Alonso pääsisivät itselleen sopivampiin rooleihin kuten myös Iniesta ja Xavi. Ei optimaalisille, mutta silti hmm. Vaikka Espanja pelasi kenties parhaan pelinsä alkusarjassa juuri Italiaa vastaan niin he eivät ota Cesciä 'vale ysi'ksi vaan antavat Llorentelle tilaisuuden. Del Busque ei ole täsmävalmentaja vaan peluuttaja. Valmiiden pelaajien peluuttaja ja barcan pelisysteemin peesaaja. Mutta ongema on se, ettei Barca pelaa kuten Espanja. Täsmälleen. Pelikirjan noudattaminen vaan sinnepäin ei toimi.

Italian kokoonpanoon tuskin tehdään yhtään muutosta semifinaaleista. Italian ongelmaksi ei koidu edes se, että Cassano ei ole kuin 60 min kunnossa. Voi olla, että hänestä revitään finaalissa muutama minuutti lisää, mutta tuskin enempää kuin 5-10.

Mielenkiintoista nähdä miten ottelu lähtee käyntiin. Kumpi ottaa pallonhallinnan ja ottaako Italia mallia Portugalin täsmä prässistä.

Ottelu tuskin etenee alusta loppuun samalla kaavalla vaan tilanteen mukaan pelissä tulee olemaan erilaisia vaiheita ja kiinnostavaa nähdä miten valmentajat reagoivat.

Ottelu

Kokoonpanossa Espanja palasi joukkueen ensimäisessä kohtaamisessa testattuun kokoonpanoon. Pieni yllätys, että Fabregas sai uuden tilaisuuden. Kokoonpano toimi tähänastisista parhaiten ja Espanjan osakkeet nousivat.

Italia aloitti kuten semifinaalissa lukuunottamatta Abatea joka oli palannut kokoonpanoon.

1. Puoliaika

Italia aloitti aktiivisesti ja sai jo toisella minuutilla laukauksen hyvästä paikasta, mutta Pirlon veto karkeasti ohi maalin. Näennäisesti Italia oli jopa niskanpäällä. Pallonhallinta meni Italialle ja laukaukset 8-8. Espanja veti pakastaan oikeastaan kolme jokeria joita sen ei ole tarvinnut käyttää aikaisemmin. Ensinnäkin se pyrki laukomaan hanakasti ja sai näin Italian puolustukselle ylimääräistä mietittävää, toinen laitapuolustajan ja erityisesti Jordi Alban nousut kaukaa linjasta. Tämä yllätti Italian täysin. kolmas oli keskialueen prässi. Näillä kolmella keinolla Italian pelaamisen huonompi synkronointi ja kollektiivinen pelaaminen romahti. Myös Italialaisten tapa nostaa helppokin syöttö ilmaan hidasti sen pelaamista ja teki pallonhallinnasta vaikeaa. Espanja teki asiat yksinkertaisesti ja tehokkaasti josta seurauksena 2-0 johto. Omat paikkansa oli myös Italialla, mutta selväksi tuli, ettei yksilöt tai duo ratkaise tätä kamppailua vaan se kumpi osaa pelata paremmin jalkapalloa.

2. Puoliaika

Toiselle puoliajalle Italia tuli Di Natalen myötä päättäväisesti ja vahvasti. Alle minuutti pelattu ja  Di Natale puski hyvästä paikasta yli.Viisi minuuttia pelattu ja Di Natalella avopaikka ja Casillas torjuu. Italia hakee kavennusta ja tuo 5-6 pelaajaa rankkarialueelle ja vielä muutaman sen ympärille. Diego Motta kentälle 56 minuutilla ja pallonhallinta on Italialla. Laukaukset kohti maalia 11-10 Italialle. Mutta vain 3 minuuttia vaihdosta ottelu saa tylyn ja odottamattoman lopun. Motta loukkaantuu ja Italian vaihdot on tehty. Loukkaantumisen myötä ottelu kuolee eikä Italia pysty vajaalla enää haastamaan Espanjaa. Loppu on kosmetiikkaa ja lehdet kirjoittavat Italian mahalaskusta ja täydellisestä epäonnistumisesta. Espanja kaunistelee vielä lukemiksi 4-0. Harmi, että kauan odotettu finaali kesti todellisuudessa vain 60 minuuttia. Italia sai uuden vaihteen päälle puoliajalla ja loukkaantuminen oli kuin olisi ketjut lähtenyt pyörästä. Ei ihme että Italialaisia harmitti.

End of the game

Finaalissa Espanja löysi vielä yhden vaihteen jolla se nopeutti syöttöpeliään. Iniesta ja Silva kavensivat keskustaan ja loivat ylivoiman ja samalla myös mahdollistivat yhdenkosketuksen pelaamisen kun välimatkat olivat sopivat siihen. Tällä kertaa laitapakit hoitivat leveyden ja syvyysjuoksut. Espanja oli lähellä tippua jo alkulohkon jälkeen ja välierissä Portugalille, mutta lopulta näki, että sillä olisi ollut vielä kapasiteettia pelata vieläkin paremmin, jos olisi tarvittu. 

 

Mitä jäi käteen kisoista

EM kisoissa nähdään lähes tulkoon aina parempaa futista kuin MM kisoissa. Ottelut ovat lähes poikkeuksetta tasokkaita ja tällä kertaa parhaat joukkueet suppiloituivat semifinaaleihin.

EM kisat tarjosivat myös katsauksen eri Euroopan maiden tapaan pelata futista sekä taktisesti, että kulttuurellisesti. Pelitapa ja varsinkin pelaajien käyttäytyminen ja toiminta kentällä heijastavat yhteiskuntaa. Suvereenisti tuli todistettua, että Espanja on edelleenkin johtava maa Euroopassa, Portugal on myös lähellä ja nousussa on uuden sukupolven myötä Saksa. Englannin jalkapallo on vähintään kymmenen vuotta euroopan kärkimaita jäljessä.

Peruspelaaminen ja joukkueen kollektiivinen pelaaminen on kivijalka ja sen päälle creme de la creme on yksilöt jotka tuovat huippu suorituksillaan sen wau-efektin.