14.8.2012 Derby ja Interin romahduksen syyt

Derby TPS-FC Inter

"Yksi ottelu muiden joukossa",  "Jaossa yhtäpaljon pisteitä kuin muissakin otteluissa." 

TPS-FC Interin ensimmäinen paikallisottelu on takana. Kotijoukkue vei ottelun 4-1(0-1). On totta, että missä tahansa ottelussa joukkue voi hävitä 4-1, vaikka johtaa ekan jakson jälkeen 0-1, mutta mikä oli tämän erityisen ottelun tuloksen takana ja varsinkin Interin romahduksen syyt?!

Job Dragsma tuli Interiin 2007 ja valmentaa nyt viidettä kauttaan seurassa. Viisi vuotta on pitkä aika valmentaa yhtä joukkuetta. Ei kuitenkaan liian pitkä, jos tavoitellaan kehittymistä ja ollaan valmiita uusiutumaan. Inter voitti mestaruuden 2008, silloin joukkueessa oli mukana kaksi huikeaa pelaajaa Jos Hooiveld ja Dominic Chatto. Mestaruus vuoden jälkeen he siirtyivät ulkomaille. Kolmas merkittävä siirto oli Diego Corpache. Mestaruus kauden jälkeen Inter kärsi kentällä suurta johtajuus vajetta, jota Job ei osannut ennakoida. Ilmeisesti hän luotti 'omaan' metodiin ja samalla aliarvioi pelaajien valmennuksellisen merkityksen.

Valmennus on tiimityötä

Job on saanut rauhassa rakentaa joukkuetta ja toimia omalla tavallaan. Ympärilleen hän on haalinut kohtalaisen kevyen valmennustiimin. Mistä tämä kertoo? Ja mihin se johtaa?

Mikä on valmennus tiimin jäsenten lisäarvo? Parhaimmillaan tiimin jäsenillä on erityisosaamista ja kykyä kehittää joukkuetta yhdessä vastuuvalmentajan kanssa. Tässä kohtaa Job on erehtynyt kuten kauden 2008 johtajuusvajeen arvioinnissa. Job ei saa riittävästi tukea muulta tiimiltä ja se alkaa syödä hänen voimiaan ja uskottavuutta joukkueen silmissä. Valmennus Interissä on vähän kuin asetelmassa Mestari-Oppipoika. Oppipojista ei ole vielä kasvanut kisällejä.

Mukavuusalueella

Job on myös voinut luottaa siihen, että kohtalaista menestystä saadaan aikaan tekemällä asiat tutun kaavan mukaan. Joukkue ei varsinaisesti ole kehittynyt vuosien aikana ja yksittäisten pelaajien kehittäjänäkin, hän on ollut monen mielestä keskinkertainen. Liigassa harvat joukkeet lähtevät Interin pelitapaa haastamaan vaan antavat Interin pelata mukavuusalueellaan.

Tästä on seurannut se, ettei Interin taktista muuntautumiskykyä ole testattu. Twenteä vastaan saatiin ensimäinen räikeä osoitus siitä mitä seuraa, kun Inter joutuu pois mukavuusalueeltaan.

Twente ottelun jälkeiset tunnelmat olivat harjoituskentällä apeat. Itse tulkitsin ne niin, että pelaajat kohtasivat suuren illuusion tuhon. Epävarmuus ja usko siihen, että valmennus vie heitä kohti parempaa huomista, ei enää ollutkaan itsestään selvää.

Toinen näytös huonosta sopeutumisesta tuli ottelussa TPSaa vastaan. Ensimmäisen jakson tappiotilanteessa TPS muutti ryhmitystään epäsymmetriseksi. Hämmästyttävää kuinka nopeasti tämä tuhosi Interin pelaamisen. Pelaajien oli mahdotonta tehdä oikeat transitiot. En nähnyt mitään merkkiä, että Inter valmennus olisi reagoinut tilanteeseen.

Ottelun jälkeen

Ottelun jälkeinen pressi on valaiseva http://fc.tps.fi/tps-tv.8.html

Toimittaja kysyy Inter pelaajalta, Henri 'Pänä' Lehtonen, mitä toisella puoliajalla tapahtui niin vastaus on "ei mitään" sen jälkeen puhutaan yrityksen puuttumisesta ja luovuttamisesta. Sinänsä ei mitään uutta suomi-tsemppi-futikseen. Voisi kuitenkin olettaa että kokeneelta pelaajalta olisi saanut vähän syvällisempää näkemystä. Seuraavaksi haastatellaan Jobia ja hänenkin mielestä joukkueen selkäranka katkeaa liian helposti. Miksiköhän? Rapan sen sijaan on vaikea pidätellä tyytyväisyyttään lyötyään seniori kollegansa taktisen taistelun 6-0. Jalkapalloon kuuluu pelinaikaiset muutokset ja niihin nopea reagointi. Yksi merkittävä erottava tekijä näiden kahden joukkeen valmennusta erottaa ja se on kakkosvalmentaja. Tepsin treeneissä suuren vastuun kantaa Diego Corpache. Sama joka siirtyi mestaruus kauden jälkeen Interistä Hakaan ja sieltä Tepsin valmennus tiimiin. Diegon tapainen uskottava ja energinen entinen pelaaja on TPS organisaatiossa kullan arvoinen. Jos Inter haluaa katkaista negatiivisen kehän, niin sen on täydennettävä ja vahvistettava valmennus tiimiä välittömästi.