20.11.2012 Easy target

 

Veikkaajan 45/12 Jättireportaasi 'paljastaa' miksi junnufutis rypee pohjamudissa. Jälleen kerran vastaukseksi löydetään Palloliiton Nuorisotoiminnan-linja ja sen  Kaikki Pelaa-kehittämismalli ja arvopohja.

Kaikki Pelaa malli oli osittain ratkaisu oikeudenmukaiseen ja tasa-arvoiseen peluuttamiseen lastenjalkapallossa. Itsekkin olen elänyt sen ajan kun kentälle pääsi lähinnä valmentajan parhaiden kaverien lapset sekä sen hetkiset parhaat suorittajat. Tämän päivän äänekkäimmät Kaikki Pelaa systeemin vastustajat ovat niitä -80 lukulaisia, jotka haluisivat takaisin anarkiaan. En usko, että KP vastustajat ovat edes vaivautuneet lukemaan, mitä systeemi pitää sisällään. 

 

"Vuonna 1999 käyttöön otettu Kaikki Pelaa -ohjelma on kokonaisvaltainen lasten

ja nuorten jalkapallon kehittämisohjelma, joka rakentuu kahdeksalle tasaveroiselle periaatteelle, jotka yhdessä muodostavat lasten ja nuorten jalkapalloilun arvopohjan."

Nämä 8 periaatetta ovat: Leikinomaisuus, tasavertaisuus, yksilökeskeisyys, taito, monipuolisuus, turvallisuus, suvaitsevaisuus ja päihteettömyys. Minkä poisjättämällä Suomi futis saadaan nousuun? Mikä näistä periaatteista estää hyvän valmennuksen?

Mestarivalmentajaa KP harmittaa, koska hän ei voi hyvällä omatunnolla lempata niitä huonoja lapsia menemään, vaan joutuu ottamaan myös heidät huomioon. Kenties kauden aikana muutama ottelukin hävitään  'turhaan' eikä 'voittamisen kulttuuria' saada iskostettua joukkueeseen.

 

Useat nimekkäätkin junnuvalmentajat ja ex pelaajat moittivat nuorisotoiminnan linjaa täysin mutu pohjalta, joko tietoisesti muita harhaanjohtaen tai itsekkään tuntematta asiaa. Erkka V Lehtola esimerkiksi kertoo, että nuorisotoiminnan linja väittää mm. "tasojoukkueet kiellettiin ehdottomasti, ne sai perustaa aikaisintaan 14 vuotiaille". Ensinnäkin aika erikoinen ehdottomuus, jos se kuitenkin sallii ne 14 v. eteenpäin. Tosin alla oleva lainaus Nuorisotoimen linjauksista vuodelta 2009, kertoo asiat aivan toisessa sävyssä!

 

"Tasojoukkueet ovat yksi keino eriyttää toimintaa. Tasojoukkueiden muodostaminen on

tarpeellinen etenkin pelaajamääriltään suurissa seuroissa. Suomen Palloliitto suosittelee

tasojoukkueiden käyttöönottamista aikaisintaan Kaverimaailmaikäisenä (D12-C15) seuran

omasta valinnasta ja tilanteesta riippuen. Sen sijaan erilaista tasoryhmittelyä on tärkeää

tehdä jo pienestä pitäen."

 

Palloliitto ja sen suositukset eivät ole koskaan kieltäneet seuraa rakentamasta yksittäisiin turnauksiin Dream Team joukkueita. Enemmän on kyse siitä, että ohjataan ottamaan kaikki pelaajat huomioon.

Artikkelissa on paljon viisaita lauseita, mutta toimittaja ei osaa niitä edes itse löytää tai korostaa. Jutussa lainataan U17 maajoukkueen Fredrik Lassasta  esim. vastustaja(Saksa) teki  "kaikki perusasiat paljon paremmin" kuin me. Toimittaja kursivoi sanat  'kaikki' sekä 'paljon'. Oikeampi ja tärkeämpi painotus olisi " kaikki PERUSASIAT paljon PAREMMIN" . Keskittymällä harjoittelussa siihen, että perusasiat tulevat kuntoon kuulostaa liian vaatimattomalta tavoitteelta, mutta juuri näissä asioissa vastustajat ovat yleensä meitä edellä. En edelleenkään pysty käsittämään miten Nuorisotoiminnan linja tai Kaikki Pelaa suositukset estävät valmentajia saamasta perusasiat kuntoon.

Suomen U17 hävisi Saksalle karsintaturnauksessa 1-8. Toimittaja kirjoittaa, että " Jokainen Saksalainen tietää joka hetki miten heidän tulee pelata, hyökkäys- ja  puolustussuuntaan, sekä tilanteenvaihdoissa". Kun juttua lukee eteenpäin Tekninen johtaja Mika Laurikainen, joka on ollut rakentamassa uutta palloliiton linjaa, korostaa yksilökeskeisyyttä sekä luovien ratkaisujen löytämisen tärkeyttä.

Kysymys: uskooko kukaan, että Saksan paremmuus perustuu yksilökeskeisyyteen ja luovuuteen?

Jos haluat olla kaikkien valmentajien kaveri niin helpoiten se onnistuu kun olet Kaikki Pelaa systeemiä vastaan. Tee se kovalla äänellä. Se on varmin tapa peittää tietämättömyys.