23.11.2012 Talentit
Mitä on lahjakkuus?
Lahjakkaista ja lahjakkuudesta puhutaan ikään kuin itsestään selvästä asiasta. Jokaisella valmentajalla on kyky tunnistaa lahjakas urheilija ja toimittaa hänet tehtävänsä mukaisesti erilaisiin valittuihin ryhmiin: piiri-, alue- maju-, taito-, kykyryhmiin. Valintaa tehdään myös seuroissa ja joukkueissa: talentit ja haastajat. Arviointia ja lahjakkuuden tunnistamista pidetään yksilökeskeisessä valmennusfilosofiassa tärkeänä. Itse asiassa palloliiton nykyinen linja lähtee siitä, että tärkein asia on tunnistaa parhaat mahdolliset pelaajat ja tarjota heille paras mahdollinen tuki!
Kuka siis on paras ja/tai lahjakas?
Liitto ei käytä materiaalissa pelkästää sana lahjakas, vaan myös paras. Uskon, että kuitenkin tarkoitetaan nimenomaan lahjakasta pelaajaa erotuksena parhaasta suorittajasta. Kun puhutaan parhaasta ymmärretään, että kyse on tällä hetkellä parhaasta 'suorittajasta'. Ei ole mitään järkeä valita tämän hetken parasta, josta näkee, ettei hänessä ole potenttiaalia todelliselle huipulle, eihän? Mielenkiintoista on myös sanavalinta. Jos käytettäisiin vain sanaa lahjakas se johtaisi helposti monimutkaisiin keskusteluihin lahjakkuuden määrittelystä.
Ketkä ovat sitten nämä lahjakkuuksien tunnistajat portinvartijat?
Ensimäinen ja suurin ongelma lahjakkuuksien tunnistamisessa ei ole pelaajat vaan valitsijat, lahjakkuuksien tunnistajat, valmentajat. Väitän, että 90% valmentajista ei osaa vastata edes kysymykseen: mitä on lahjakkuus? Seuraava ongelma on lahjakkuuden tunnistaminen. Ja kun kyse on tässä blogissa ensisijaisesti jalkapallosta niin, mikä on lahjakkaan jalkapalloilijan ihanne kykyprofiili? Vai onko peräti niin, että futiksessa voi olla useita erilaisia profiileja Ja nyt olemme vasta lahjakkuuskeskustelun alkeiskurssilla.
Portinvartijan merkitys?
Termi portinvartija ohjaa asian ytimeen. Portista päästetään sisään vain valitut pelaajat. Mitä aikaisemmin tämä valinta tapahtuu sitä suurempi on erehtymisen mahdollisuus ja toisaalta sitä suuremman edun valittu pelaaja saa. Puhutaan Matthew Efektistä ja kumulatiivisesta edusta, mihin liian aikainen valinta johtaa.
Lainaus SPL valmennuslinjasta:
"Yksilökeskeisen valmennusfilosofian tavoitteena on löytää parhaat mahdolliset pelaajat ja antaa heille paras mahdollinen tuki, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen. Tunnistettujen lahjakkuuksienosalta yksilöllistä valmennusta tehdään intensiivisesti pelaaja - valmentaja - perhe kokonaisuudessa. Tämä valmennustapa vaatii paljon aikaa ja sitoutumista kaikilta osapuolilta."
Ensimmäinen valinta on se 'tilaisuus' joka on tärkein tekijä eriytettyyn harjoitteluun sekä parempiin ja useampiin mahdollisuuksiin. Harjoitus määrät kasvavat, tasokkaita otteluita alkaa kertymään jne.
Mitä tapahtuu niille toisille, ei lahjakkaiksi arvioiduiksi?
Lainaus SPL valmennuslinjasta:
"Toisaalta yksilöllisen valmennuksen oikeus kuuluu jokaiselle jalkapalloa harrastavalle lapselle ja nuorelle.Perusharrastajan osalta yksilöllisen valmennuksen keinoista on käytössä vain osa ja aikaa käytetään kunkin osapuolen resurssien ja motivaation mukaan."
Palloliitto tekee mielenkiintoisen johtopäätöksen siinä prosessissa, jossa se valitsee omasta mielestään parhaat ja päättelee, että loput ovat "perusharrastajia"???
Ominaisuus, joka parhaiten indikoi valituksi tulemista?
Mitä aikaisemmin valinnat tehdään sen varmemmin tärkein indikaattori on syntymäkuukausi!
Lukuisat tutkimukset ovat tämän todistaneet aukottomasti. Esim Kanadalainen psykologi Roger Barnsley kiinnitti tähän huomion jo 80-luvun puolessa välissä. Hänen mukaansa juuri aikainen valinta ja erilaiset tasoryhmät johtavat ikärakenteen vääristymään useissa joukkuelajeissa. Tämän voi tarkistaa koska tahansa ottamalla, vaikka jonkun nuorisomaajoukkueen kokoonpanoluettelon ja katsoa syntymäpäivät.
Voiko kukaan tosissaan väittää, että todellinen kyvykkyys, lahjakkuus ja talenttius olisi kiinni horoskooppi merkistä?
Seurakset
Käytännössä vaarana on, että jatkossa tulemme panostamaan aikaisin kehittyneisiin, tammi-maaliskuussa, syntyneisiin pelaajiin ja suurin osa ikäluokasta saa vähemmän huomiota ja mahdollisuuksia saati sen psykologisen tekijän merkitys, että heidät on hyvissä ajoin leimattu 'not talented'.
Tämä aikainen valinta mekanismi on erittäin vahingollinen erityisesti väkiluvultaan ja harrastaja määriltään pienessä maassa. Logiikka on siis täysin väärinpäin kuin pitäisi olla.
Palloliiton aikaisemmat suositukset tasojoukkueiden tekemisestä mahdollisimman myöhään takaa paremmat edellytykset menestyä ja vähentää drop outia.