26.6.2013 Positiivinen leima

Lahjakkaiden dilemma

Lahja(kkuus) viittaa asiaan tai ominaisuuteen, mikä on saatu ikäänkuin lahjana. Usein puhutaan myös synnynnäisestä lahjakkuudesta, viitaten perimään.

Lahjakkuus tulee usein näkyviin jo nuorena. Voisi väittää, että se johtuu nimenomaan siitä itsestään selvyydestä, että he ovat saaneet hyvät edellytykset jo syntymälahjana. Lahjan lisäksi kun yhdistetään aikainen syntymäajankohta, ollaan lähellä nuoren onnistujan-profiilia.

Lahjakkuuden näkijät

Jotta lahjakkuus ei jäisi piiloon tarvitaan myös lahjakkuuksien tunnistajat. Tähän ei paljoa tarvita. Futiksessa riittää kun teet muutaman maalin enemmän, juokset vähän kovempaa ja saat muutaman syötön omille. Arvovaltaiset raadit erilaisissa tapahtumissa arvioivat pelaajien kyvykkyyttä, lahjakkuutta, ominaisuuksia jne. Näyttävät ja poikkeukselliset suoritukset tekevät pelaajasta helposti lahjakkaan. Poikkeusyksilön. Tämän jälkeen tarvitaan vielä samanhenkisten tarkkailijoiden yhteinen näkemys siitä, että juuri hän on kaikkien aikojen kyky.

Aikainen tunnistaminen ja uraputki

Palloliitonkin visioissa painotetaan aikaista tunnistamista ja sitä, että näille pitää tarjota parhaat seurat, valmennus ja olosuhteet. Tässä on sisäänrakennettuna monta sudenkuoppaa. 

Ensinnäkin on paljon näyttöä siitä, ettei ne pelaajat, jotka ovat onnistujia nuorena, ole välttämättä niitä, jotka ovat parhaita aikuisina. Aikainen valinta, tehoryhmät jne pitää yllä uskoa lahjakkuudesta. Seuraa itseohjautuva systeemi, jossa tunnistettu talentti saa huomattavasti enemmän treeniä, mahdollisuuksia ympäristössä joka ei edes halua myöntää erehtyneensä. Kerran talentti, aina talentti. Eihän valitsijat voi myöntää erehtyneensä.

Jos sitten talentti hyytyy muutamassa vuodessa rivipelaajaksi kukaan ei halua keskustella aiheesta.

Mindset

Se joka tunnistetaan lahjakkaaksi tai lahjattomaksi ei vielä ole se suurin ongelma, vaan se miten heitä kohdellaan. Millaista palautetta he saavat. Lahjattomien, tai siis niiden, joiden potenttiaalia ei ole tunnistettu, rooli on yleensä vastaanottaa negatiivista palautetta. Toisin on  lahjakkaiden tie. Suitsutusta aamusta iltaan, nämä "tekee käytännössä kaiken oikein"  tähdet ovat haluttua riistaa. Jokainen haluaa päästä valmentamaan, antamaan ohjeita, kannustamaan ja olemaan mukana siinä matkassa, joka johtaa kultaan ja kunniaan. Jokainen joka on päässyt osallistumaan kilpakehumisen-kerhoon, on pieni, mutta sitäkin tärkeämpi siivu menestystä.

Harvoille tulee mieleen, että samalla kun annamme yleenpalttista positiivista palautetta, muokkaamme pelaajan mindsettia aivan samalla tavalla kun antaessamme negatiivista palautetta. Kumpi sitten on vaarallisempaa antaakko positiivista vai negatiivista palautetta. Sitäkin voi toisessa yhteydessä pohtia. Tässä jutussa olennaisempaa on positiivisen palautteen ja pitkään jatkuneena, positiivisen leiman lyöminen potenttiaalisen pelaajan otsaan.

Epäonnistumisen sietäminen

Pelaajat, jotka ovat lapsesta asti kasvanut ja kasvatettu leimalla 'talentti', on yksi suuri riski. Ensinnäkin heidät on kasvatettu olemaan hyviä. Heidän identiteettinsä kytkeytyy onnistumiseen, taitoihin, kykyihin. He ovat oppineet näkemään itsensä onnistumisten kautta. Valitettavasti, kuten arvata saattaa, elämässä tulee vastaan hetkiä, jolloin epäonnistuu. Vuosia jatkunut fanikerhon taputus vaimenee. Ensimmäinen kysymys on: mitä olen kun epäonnistun? Enkö olekkaan minä? Missä vika, kenen vika? 

Fixed tai growth mindset

Vuosia valmentaneena olen usein miettinyt sitä hypetyksen tarvetta ja 'lahjakkaiden' jahtaamista omaan joukkueeseen ja seuraan. Olen vastavuoroisesti kysynyt, missä ovat ne talenttivalmentajat. Tai edes ne jotka ovat kouluttaneet itseään muutenkin kuin palloliiton kursseilla. Lähes poikkeuksetta lahjakkuuden käsite on täysin selkiytymätön, saati syvällisempi ymmärrys lahjakkuuden olemukseen. Kun seuraavaksi tunnistat lahjakkuuksia niin kysy itseltäsi miten pelaaja suhtautuu epäonnistumiseen. Liian usein lahjakkaalle pelaajalle syötetään epäonnistuessa, että ei sen väliä, olet kuitenkin lahjakas. Ratkaisu kaikkeen on 'olla' lahjakas. Sellaiset käsitteet kun harjoittelu, sinnikkyys, työ, ponnistelu kuuluu niille luusereille, jotka eivät ole niitä lahjakkaita.