5.6.2012 Frakmentointia
Frakmentointia
Frakmentointi on aihe mistä keskustelimme pitkään edellisen Barcelonan reissun aikana. Kuten yleensä tuppaa käymään, aihe kuin aihe ei kosketa pelkästään jalkapalloa, vaan on osa elämää ja kulttuuria. Suomalaista futista vaivaa yhtälailla frakmentointi kuin elämää yleensä. Elämä pirstaloidaan ja kokonaisuus karkaa. Hyvä esimerkki futisvalmennuksen pirstaloitumisesta on palkata juoksuvalmentaja opettamaan futareille juoksua. Tätä kuningas ajatusta on kokeiltu huonolla menestyksellä monessa seurassa. Juoksun harjoittelu on vain yksi esimerkki. Samalla tavalla harjoitellaan syöttämistä: syöttödrilli on erillinen, frakmentoitu treeni. Kuvitellaan, että tekemällä vastakkain 10000 sisäsyrjäsyöttöä syöttötaito kehittyy. Edellisellä valmennuskurssilla eräs kokenut valmentaja oli jopa sitä mieltä, ettei pelaajia saa päästää pelamaan pienpelejä ennen kuin hän osaa syöttää! Asiasta syntyi kiinnostava keskustelu. On mielenkiinoista huomata, että juuri vastakkaiset mielipiteet käynnistävät keskustelun, ei se, että ollaan kaikesta samaa mieltä. Suomi keskustelukulttuurissa yleensä keskustellaan vaan niiden kanssa, jotka ovat samaa mieltä. Ne toiset ovat uhka.
Arjessa elämän frakmentointi on sitä, että elämä koostuu rooleista. On työrooli, rooli, jota pidetään yllä harrastuksissa, ystävien kesken ja erikseen sitten kotona. Pahinta ja tuhoisinta frakmentointi on alkoholinkäytössä. Oluenhaku reissu Viroon kadottaa matkustamisen merkityksen tai ainakin muuttaa sitä. Humalahakuinen juominen pirstaloi myös mielen ja kadottaa lopullisenkin yhteyden itseensä.
Futiksessa harjoittelun pirstaloiminen kadottaa futiksen pelaamisen idean. Kun seuraavaksi seuraat futis ottelua Suomessa, tasolla kuin tasolla, niin kiinnitä huomio siihen miten paljon asioita tapahtuu irrallaan kollektiivisesta pelaamisesta. Yksilöt tekevät ns. luoviaratkaisuja. Samanlaisissa tilanteissa tehdään pääsääntöisesti, joka kerta eri ratkaisu.
Frakmentoinnin vastakohta on integroiminen. Kun on selvä kuva siitä, miten joukkueen pelaa, on helpompi rakentaa harjoittelu niin, että se palvelee joukkuetta sekä pelaajia.