7.6.2012 Lobanovski
Lobanovski. Tästä kaikki alkoi joten wait.....
Oikeammin Lobanovski tuli vastaan Urheilulehden 23/02 artikkelissa. Paatoksella kirjoitetussa jutussa yhdistyy kirjoittajan henkilöhistoria ja intohimo jalkapalloon.
Lobanovskin futista kutsuttiin lännessä robottijalkapalloksi. Polittittisesti värittyneellä termillä on vähän negatiivinen kaiku. Ehkä hänen opit eivät siksi olekkaan levinneet laajalti toisin kuin Hollannin lähellä oleva total football. Termi total liitettiin samaan aikaan moneen muuhunkin ilmiöön Hollannissa. Se miten suhtaudumme erimaiden historiaan ja kulttuuriin on monimutkainen prosessi. Mielikuvat ja uskomukset johtavat meitä jokaisella elämän alueella.
Sanotaan, että Lobanovskin merkitys Ukrainalaisen itsetuntoon on merkittävä. Kuulostaa kaukaa haetulta, mutta kun tämän kääntää toiseen suuntaan. Uskoisin, että monessa maassa epäiltäisiin, jos väitetetään, että jonkun maan kansalaisten itsetunto on riippuvainen keihäänheittäjän onnistumisesta MM kisoissa.
Artikkeli oli varsinainen katalysaattori, joka herätti ketjureaktion. Jutussa viitataan Lobanovskin ja Zelentsovin kirjaan 'Metodologinen perusta harjoittelumallien kehittämiseksi' totta kai valmentajana olisin valmis tarttumaan tähän kirjaan välittömästi ja lähdin etsimään sitä netistä. Eipä löytynyt joten piti kysyä jutun kirjoittajalta onko kirja ylipäätään käännetty suomeksi. Olin jo oivaltanut, että kirjoittajahan oli lukenut kirjan alkuperäisellä kielellä eli venäjäksi eikä näin ollen ehkä tullut edes ajatelleeksi, ettei kaikki suomalaiset osaa venäjää. Kieli on portti eri maiden kulttuurin ymmärtämiseen. En vielä luovuttanut vaan etsin kirjaa netistä ja kirjastoista. Kun en venäjää osaa niin luotin, että kirja löytyy englannin kielisenä. Lopulta löysin Guardianin artikkelin, jossa viitattiin samaan klassikko kirjaan. Sanasta sanaan sama käännös ja viittaus, mutta eipä löytynyt edelleenkään kyseistä opusta. Mietin, että kuka hitto voisi auttaa löytämään tämän jo pakkomielteeksi osoittautuneen kirjan! Sitten muistin, että yhdessä kirjassa viitattiin moneen kertaan Lobanovskiin ja se kirja on itselläni hyllyssä, Inverting the pyramid by Jonathan Wilson. Sama kaveri jota seuraan Twitterissä, maailmankuulu futiskirjoittaja. Tiedonjano vei voiton ja päätin kysyä samantien Jonathanilta tietääkö hän onko kyseinen kirja käännetty englanniksi. Jos olisin kysynyt asiaa joltain suomalaiselta 'kuuluisuudelta' todennäköisyys sille, että olisin saanut asiallisen, tai edes vastauksen, olisi ollut lähellä nollaa, mutta kun asiallista asiaa kysyy 'maailmankuululta' henkilöltä niin yleensä saa vastauksen. Näin kävi myös nyt. Muutamassa minuutissa Jonathan vastasi, että hänellä ei ole kirjaa eikä usko, että sitä on käännetty englanniksi!
En ollut niinkään hämmästynyt, että sain vastauksen vaan siitä, ettei hän ollut varma onko kirjaa edes käännetty! Wilsonin kirjoissa on paljon viittauksia Lobanovskin metodologiaan joten jäi vaivaamaan onko viittaukset olleet toisen käden tietoa. Itseasiassa huomasin, että minulla taitaa olla Lobanovskin metodologian pohjalta tehtyjä malleja ja taulukoita! Briljantteja taulukoita. Olen saanut ne henkilöltä, joka ei tässä yhteydessä halua nimeään julkisuuteen! Kun sain nämä taulukot niin muistan vastanneeni, että olen ikuisesti kiitollinen niistä. Silloin en vielä tiennyt niiden alkuperää!
Ketjureaktio johti siihen, että kun tartuin Inverting the pyramid-kirjaan kohdasta total football, alkoi moni asia aueta. Ei pelkästään total football, vaan yhtymä kohta palloliiton visio 2020 ja aikaisempien visioiden hauraus. Wilson kirjoittaa uskottavasti esim Winning formulan kirjoittajan Charles Hughesin taustoista ja tarkoitushakuisista tutkimustuloksista. Huomasin, että kyseinen kirjoittaja on ollut varsin kiistelty eikä ole mitenkään vakuuttanut näkemyksillään. Hämmentävää, että kyseinen opus päätyi pitkäksi aikaa Suomen palloliiton valmentaja kurssi materiaaliksi. Kirjassa on monia vahvoja väitteitä, jotka ovat johtaneet suomalaisia valmentajia harhaan vuosia. Aihe on ajankohtainen koska yhtä harhaista on visio 2020 takana olevat tutkimukset. Se missä sivistysvaltioissa asioista nousee keskustelua niin suomessa debatti lähes kieletään. Joko olet asian takana tai olet meitä vastaan on viesti.