Su 7.4.2013 TuPy TBSM- KaaPo TB 4-0(1-0)

14' Emma 1-0

44'  Essi 2-0

51' Emma 3-0

66' Henkka 4-0

Viimeinen harkkaottelu ennen sarjan alkua pelattiin talvisissa olosuhteissa. Vastustaja vaihtui viime hetkellä kun SalPa perui tulonsa pelaajapulaan vedoten. KaaPo osoitti hienoa asennetta tulemalla vastustajaksi vajaan vuorokauden varoitusajalla. Näin saimme erittäin tärkeän ottelun alle. Suur kiitos KaaPon valmentajalle ja pelaajille!

Muutamista poissaoloista huolimatta pelasimme lähes parhaalla kokoonpanolla. Toki säästelimme muutamia toipilaita, mutta kaikenkaikkiaan jokaisella pelipaikalla oli asiansa osaava pelaaja, tämä totta kai näkyi sujuvana pelaamisena läpi ottelun.

Kokoonpanon suurin muutos oli Henkan pelaaminen keskikentän pohjalla. Yhdessä, parhaan ottelunsa tähän asti pelanneen, Liinun kanssa he muodostivatkin toimivan parin.

Muutamissa edellisissä otteluissa syöttöpelissä on ollut paljonkin toivomisen varaa, mutta tänään pallo liikkui sujuvasti pelaajalta toiselle. Läpi ottelun rakensimme hyvin tilanteita. Ja murtavia syöttöjä tuli lukuisia, hyvissä kulmissa. Ekalla jaksolla yritimme pelata vähän turhan ahtaisiin väleihin, mutta toisella saimme lisää syvyyttä pelaamalla ajoissa linjan taakse. Kenttä oli haasteellinen, kun aluksi lunta oli monta senttiä kentänpinnassa ja pallokaan ei tahtonut lentää laukauksissa kunnolla. Mutta onneksi sentään tilanteita saatiin tasaisesti rakennettua ja  niistä sitten neljä maalia saatiin aikaan. Maalit koko ottelun maalinälkäisesti pelanneelle Emmalle kahteen kertaan, Essille yksi tyypillinen laidalta nousu läpiajoon ja Henkalle heti avausmaali joukkueessa laukausella kahdestakymmenestä metristä.

Keliä lukuunottamatta kaikki muu oli pelkkää positiivista. Puolustuslinja Jutan johdolla pelasi mallikkaasti, Roosa torjui kaikki, keskikenttä rakensi peliä monipuolisesti ja nousi tukemaan hyökkäyksiä ja siihen vielä hyökkääjille kolme maalia ja aktiivista liikkumista. Pelaaminen oli selkeä askel eteenpäin.

Su 18.3.2013 SalPa TB1D-TuPy TBSM 1-2(0-1, 0-1, 1-0)

n. 20' Pave 0-1

n. 40' Jutta 0-2

64' Iina Tapio 1-2

Kevättä pukkasi sunnuntai päivään kun kohtasimme SalPan tyttöfutispäivän kunniaksi järjestäjäseuran joukkueen. Jokainen toimenpide tyttöfutiksen eteen on kannatettava joten oli mukava olla osana tapahtumaa.

Päivän otteluohjelma oli tiukka emmekä päässeet ottamaan tuntumaa pelialustaan käytännössä lainkaan. Suurimmalle osalle pelaajista nopea kenttä tuotti koko ottelun ajan suuria vaikeuksia. Syöttöjen ajoittaminen juoksulinjoille ei toiminut vaan pallot livahtivat editse. Myös kuljetuksissa pallo tuntui liikkuvan nopeammin mihin oli totuttu. Sopeutuminen kenttään olisi voinut olla huomattavan paljon nopeampaa. Oikeastaan vain ne hetket jolloin pelattiin syötöt futsalmaisesti jalasta jalkaan tuottivat toivottua tulosta.

Pelisuunnitelman tärkein juttu oli pitää pelitempo omissa käsissä. Alun epävarmasta pallonkäsittelystä huolimatta pallo pysyi vastustajan kenttäpuoliskolla koko ensimmäisen jakson. Kokokentänprässi toimi ja pallonmenetyksen jälkeen saimme sen nopeasti takaisin. Maalipaikkoja oli hyvinkin 2-3 maaliin, mutta lopulta vain Pave onnistui maalinteossa. Toinen jakso oli edelleenkin selvästi meidän hallintaa, joskin suurin osa tilanteista valui hukkaan pallon karatessa ennen aikojaan. Tällä kertaa keskikentältä puuttuivat Mimmi ja Asta jotka ovat hyviä kääntämään peliä ja vaihtamaan painopistettä. Sitä olisi tänäänkin tarvittu. Tänään  puolustajilla oli vaikeuksia löytää keskikenttäpelaajia ja kun sitten pallo saatin kk-pelaajille niin se palautui samantien puolustajille. Vaikka kuinka IN-OUTia painotetaan niin ei se sitä tarkoita, että pitää olla neg peliasennossa koko ajan. Suurin puute pelissä oli juuri tämä neg peliasento yhdessä huonon kommunikoinnin kanssa. 'Käänny' huuto olisi ollut monta kertaa paikallaan. Valinnoista kääntyä, tiputtaa ja  pelata eteenpäin valittiin kovin usein se toimimaton ratkaisu. Toisen jakson maali tuli kulman jälkitilanteesta, kun Jutta pääsi laukomaan takayläkulmaan. Vastustaja alkoi päästä juonesta kiinni vasta kolmannen jakson puolen välin jälkeen kun emme saaneet prässiä pallolliseen johtuen ainakin osittain laitureiden väärästä sijoittumisesta. Jos ei saada prässiä ja oma linja on puolessa kentässä niin se on varsin kohtalokas yhdistelmä varsinkin, jos vastustajalla on nopeampi hyökkääjä kuin meillä puolustuslinja. On päivänselvää, että TBSMssä vastustaja iskee 4-5 maalia vartissa tuolla yhdistelmällä, kuten VJS Pajulahdessa. Nyt selvisimme yhdellä takaiskulla.

Vaikka kolmannella jaksolla peli karkasi käsistä niin ryhmitys toimi kaksi ensimmäista jaksoa kohtuullisen hyvin ja saimme sopivan tasoisen ottelun, jotta voimme ajaa uusia pelaajia sisään, kuten sanotaan. Muutama pelaaja onkin nostanut huomattavasti tasoaan, mikä luo uskoa tulevaan kauteen. Totta kai tällä pelillä emme sarjassa pärjää ja haaste on vielä kovempi kuin viime kaudella. Noin kuukausi aikaa sarjan alkuun ja nyt vaan jokaisen treenin pitää viedä pelaajia eteenpäin vauhdilla. Jokaisen pelaajan myös pitää itse antaa kaikkensa treeneissä ja tehdä työtä myös omalla ajalla niiden asioiden puolesta, missä on suurimmat puutteet.

Tuomarityöskentely oli myös erinomaista. Yhden tuomarin systeemillä paitsiovihellys virheitä tulee yleensä paljon ja monet ottelut jopa ratkeavat niihin, mutta tällä kertaa väittäisin että hyvällä prosentilla vihellykset menivät oikein, samoin myös vapaapotkut. Tyttöjen peleissä liian usein tuomari viheltää kaatumisen perusteella vaparit, mutta tällä kertaa emme kärsineet puhtaista taklauksista aiheutuneista kaatumisista, ei vaikka katsomosta painetta tulikin.

Pajulahti Turnaus 1-3.3.2013

Pajulahdessa suurin osa pelaajista sai ensikosketuksen TBSM sarjan pelitemmon kanssa. Aikasemmat treenipelit olivat voineet luoda väärän kuvan siitä vaatimustasosta, mikä meitä sarjassa odottaa, joten turnaus oli erinomainen tilaisuus palauttaa pelaajat maanpinnalle.

Lohkojako ja ohjelma oli meidän kannalta erinomainen. Lohkomme oli selvästi kovempi kuin toinen. Lohkovaiheen vastustajista VJS ja PK-35 ovat TBSM sarjan kovimpia joukkueita ja sen lisäksi vielä divarin kärkiporukoihin yltävä  FC Honka. Koska meidän ensimmäinen ottelu oli sijoitettu avausotteluksi, lähdimme matkaan jo heti aamusta. Olimme Pajulahdessa hyvissä ajoin ja saimme majoittua kaikessa rauhassa ennen ottelua.

Pe 1.3. TuPy-VJS 0-9(0-3)

Ensimmäisessä ottelussa kohtasimme turnauksen ennakkosuosikin ja myös turnauksen voittajan VJSn. Vastakkain olivat vuosia yhdessä pelannut joukkue ja ensimmäisen yhteisen ottelunsa pelannut joukkue. Tämä tausta huomioiden ottelu lähti ihan hyvin käyntiin molemmat joukkueet hakivat yhteispeliä, eikä mikään viitanut siihen, että ottelu päättyy murskatappioon. Pysyimme kohtalaisen hyvin pelissä ensimmäisen puoliajan puoleenväliin jonka jälkeen vastustaja sai pelinsä rullaamaan vastustamattomasti. Hyvin harjoitellut kuviot ja  pelaajien osaaminen ei jättänyt meille kuin vastaanottajan roolin. Puoliajalle mentiin kolmen maalin tappiolla. Koska voitosta emme selvästikään enää taistelleet niin teimme runsaasti vaihtoja, jotta jokainen pääsi kentällä konkreettisesti kokemaan ottelun temmon ja kohtaamaan sen mitä seuraa henkilökohtaisista taktisista ja teknisistä virheistä. Monelle pelaajalle VJSn tasoinen vastustustaja tuli täytenä yllätyksenä ja pelin vaatimustaso oli monta luokkaa kovempi mitä pelaajat ovat tähän asti kokeneet. Vaikka ottelun aikana olisimme voineet reagoida ja vähän muokata ryhmitystä ja vaihtaa pelaajien pelipaikkoja niin mielestäni se olisi ollut turhaa. Parempi hävitä kerralla kunnolla kuin jatkossa jokainen ottelu 2-3 maalilla. Saimme ottelussa niin paljon oppia, että se varmasti tulee kantamaan pitkälle. Ehkä parasta vastustajan pelissä oli pos transitio. Suurin osa maaleista tuli 5-7 sekunttia pallon riistosta. Voi olla että 2-3 maalia tuli paitsiosta mutta tässä ottelussa sekin oli vaan hyvä, ettei tuomari keskeyttänyt vastahyökkäystä vaan saimme nähdä miten vastustaja pelaa ne tehokkaasti loppuun asti.

Pe ilta Joukkuepalaveri

Perjantai iltana pidimme joukkueen ensimmäisen taktiikka palaverin. Aloitimme joukkueen ryhmityksestä sekä puolustus- että hyökkäyspelin osalta. Analysoimme VJS ottelun ja annoimme henkilökohtaista palautetta jokaisen pelaamisesta. Oli hyvä huomata kuinka paljon oli epätietoisuutta ja miten se selitti ekan ottelun katastrofilukemat. Palaverin henki oli kuitenkin erinomainen ja positiivinen. Palaverin jälkeen venyttelyt ja untenmaille valmistautumaan FC Honka otteluun.

La 2.3. TuPy-FC Honka 1-3(0-1)

Honka ottelu oli alusta asti tasaista ja laadukasta pelaamista molemmilta joukkueilta. Hallinta jaksot vaihtelivat ja tilanteita tuli molemmille tasaisesti. Joukkueen liikkuminen ja molempiin suuntiin oli jo selvästi parempaa kuin perjantaina. Viimeistelyn laadussa oli kuitenkin selvä ero Hongan eduksi. Meidän taka-ajo lopahti Heikun loukkaantumiseen viisi minuuttia ennen ottelun loppua. Siinä kohtaa ei enää kukaan miettinyt ottelun tulosta, vaan lopulta tuomari ei enää edes jatkanut ottelua.

La 2.3. TuPy-PK-35 0-4(0-1)

Lauantain toinen kohtaaminen oli profiililtaan samankaltainen VJSn kanssa. Molemmat joukkueet ovat olleet pitkään yhdessä ja hyvässä valmennuksessa, joten haaste oli taas suuri.  Koska lohkon sijoituksiin ottelulla ei ollut merkitystä niin molemmat joukkueet lähtivät otteluun ilman paineita. Oman joukkueen peli oli mennyt isoja askeleita eteenpäin ja ainoa iso kysymysmerkki oli puolustuslinjan toimivuus ilman Heikkua. PK-35 taisi säästellä ekalla jaksolla muutamia avainpelaajia ja avausjakso olikin tasainen ja meillä oli siinä omat hyvät maalipaikat. Jälleen kerran viimeistely ontui ja yksi ainoa selvä virhe keskialueella johti vastustajan johtomaaliin. Vaikka toisella jaksolla lähes jokainen virhe maksoi maalin niin yksilötasolla moni pelaaja nosti tasoaan ja pelipaikat alkoivat selvenemään.

La 2.3. TuPy-FC Espoo 3-1(1-0)

Päivän kolmas kohtaaminen oli sijoitusottelu FC Espoota vastaan. Arvioin Espoon jotakuinkin FC Hongan tasoiseksi vastustajaksi. Lähtökohtaisesti meillä oli mahdollisuudet voittoon ja sitä kautta revanssiin FC Honkaa vastaan. Molemmat joukkueet jaksoivat tsempata tämänkin ottelun vaikka se oli jo kolmas tunnin mittainen peli samana päivänä. Koska jokaisessa pelissä oli varsin kova tempo niin oli mukava nähdä, että kunto riitti. Pelaaminen meni aika pitkälti voitontavoitteluksi ja helppoja omanpään virheitä oli tarkoitus välttää. Harhasyöttöjä tuli kuitenkin solkenaan ja maalipaikoista emme meinanneet millään saada maalia kunnes sitten lopulta pallot pomppivat sen verran sopivasti, että olimme jo kolmen maalin johdossa ennen kuin vastustaja sai kavennuksen heppoisesti vihelletystä rankkarista muutama minuutti ennen ottelun loppua. Vaikka kuinka yritimme auttaa vastustajaa kaventamaan niin ottelu päättyi meidän voittoon.

La ilta El Clásico ja venyttelyt

Lauantai illalla joukkue venytteli omatoimisesti ja hyvillä fiilikisillä. Valmentajat puolestaan katsoivat Real Madrid- FC Barcelona ottelun sekä tutkivat muutamia klippejä tulevia treenejä varten. Kuin tilauksesta sain käyttööni Zenitin pelaamisen transitio mallit. Venyttelyiden jälkeen osa pelaajista tuli mukaan analysoimaan pelaajien hiustyylejä ym. oli siinä valmentajilla taas oppimista miten eritavalla peliä voi analysoida. ;)

Su 3.3. TuPy-FC Honka 1-1(1-0) rp 0-2

Sijoista 5-6 kohtasimme uudelleen FC Hongan. Ottelusta tuli juuri niin tasainen kuin olin odottanut. Ekalla jaksolla pelasimme hyvin ja loimme lukuisia maalipaikkoja: läpiajoja, laukauksia puolesta metristä yli tyhjän maalin jne. Olisimme voineet johtaa ottelua 2-3 maalilla mutta se on jossittelua. Toisella jaksolla sitten vastustaja oli enemmän niskanpäällä ja loi muutaman hyvän tilanteen. Roosa kuitenkin teki muutaman tärkeän torjunnan ja olimme jo lähellä voittoa kunnes aivan ottelun lopulla Honka pelasi päätyrajalla tilanteen loppuun asti ja teki keskityksestä tasoitus maalin. Meidän pelaajat olivat jo lopettaneet pelaamisen koska heidän mielestään pallo oli jo käynyt päätyrajan ulkopuolella. Oli sitten ulkona tai ei niin loppuun asti tilanteet pitää pelata. Ottelussa oli muutama hauska tilanne esim Noora sai keltaisen kortin potkaistuaan palloa, mutta kun samalla vastustaja kaatui niin Nooralle totta kai keltainenkortti. Ottelu meni siis rankkareille, jossa vastustaja onnistui paremmin näin rankkaritappio. Mukava oli nähdä, että tämäkin sijoitusottelu pelattiin tosissaan ja hyöty otettiin irti.

Turnauksen jälkeen

VJS oli järjestänyt onnistuneen turnauksen ja me saimme oppia ja kokemusta oikein kunnolla.

Turnaus antoi meille selvän suunnan ja joukkue osoitti vahvaa kasvamista koko turnauksen ajan. Kauden alkuun on vielä aikaa, mutta meillä on vielä paljon työtä edessä. Pelaaja tilanne on huomattavasti parempi kuin viime kaudella. Avauksen paikkaa tavoittelee noin 20 pelaajaa kun viimekaudella avauksessa oli pelaajia, jotka olisivat olleet mielummin kotona kuin kentällä. Viime kaudella kehitystä voisi odottaa vain 3-4 pelaajalta, mutta nyt uskon, että jokainen pystyy parantaan valtavasti pelaamista.

Muutamalle pelaajalle tuli turnauksesta täydet minuutit tai ainakin lähelle. Kovimmat minuutit saivat Roosa H, Tiia, Jutta ja Peppi. Muille vastuuta tuli lisää onnistumisten myötä kuten esim Julia nosti tasoaan tasaisesti ottelusta toiseen.

Iso oivallus itselläni oli myös se, että minun pitää olla vielä huomattavasti lujempi ja kovempi asioissa, joihin uskon. Jos ja kun pelaajan etu vaatii kovia päätöksiä niin silloin vaan pitää olla valmis taistelemaan. En usko, että toimintaympäristössä mikään muuttuu. Samat noviisit jatkossakin touhuvat omavaltaisesti, vailla vastuuta, piirin siihen puutumatta. Ainoa mihin voimme vaikuttaa on oma toiminta ja luonteen lujuus.

Harjoitusottelu Kupittaa KHT5 Su 17.2.2013

TuPy TB-SalPa N IIID 11-0(3-0, 2-0, 6-0)

Vähäisistä mahdollisuuksista pelata harkkapelejä tämä ottelu oli tarkoitettu myös TB2D pelaajille koska tiedettiin, että hiihtoloman alkaessa poissaolijoita on paljon. Paikalle saatiin yksi enemmän kuin SalPa jolla mukana oli tasan kentällinen. Avauksesta puuttui lähes koko puolustuslinja ja maalivahti sekä Asta. Muuten kokoonpano olikin TBSM runko. Ottelussa pelattiin 2 X 25 min + 1 X 20 min. Ekalla jaksolla molemmilla oli tilanteita, mutta me onnistuimme tekemään maalit. Toisella jaksolla SalPan työmoraali alkoi jo rakoilla ja kolmannella jaksolla sitten pelihuumori loppui täysin, josta sitten seurasi murskatappio ja ottelukin piti lopettaa viisi minuuttia etu ajassa. Vaikka vastustaja ei maalia saanut niin lähellä oli 4-5 kertaa. Milla maalissa pelasti muutaman ns. varman paikan ja teki muutenkin hienoja torjuntoja ja puolustus hoiti sitten loput.

Peliin lähdettäessä meillä oli selkeä teema pelata hitaita kontrolloituja hyökkäyksiä. Tässä onnistuimmekin ajoittain oikein hyvin, vaikka harjoitus mahdollisuudet eli ison kentän ottelut ovat olleet harvassa, niin idea alkaa hahmottua. Neljän ylimmän pelaajan maalinälkää 10 maalia ei tuntunut pelaajia tyydyttävän. Halu tehdä maali oli ilmeinen. Ainoastaan yksi maali lipsahti kk pelaajalle, Alinalle, jos Pepin voi laskea neljänneksi hyökkääjäksi.

Meidän pelissä oli tottakai paljon onnistumisia. Hyökkääjät pelasivat monipuolisesti ja hyvin yhteen. Vielä hiotaan laukausta niin alkaa onnistumisprosentit olemaan kohdallaa. Keskikentältä löytyi sovitusti lyhytsyöttöpeliä ja riittävän nopeasti liikuteltiin palloa myös poikittain. Puolustuslinja ei ollut kovilla mutta jokainen avasi hyvin peliä. Jutalta muutama oikein hieno avaus.

Vaikka vastustajalta into lopahti niin meidän pelaajilla ajatus ja muoto alkoivat rakoilla vasta kolmannen erän puolessa välissä. Pelistä tuli vähän enemmän pujottelutreeniä kun varsinaista joukkuepelin harjoittelua. Parasta koko pelaamisessa oli se, että sovittuja asioita tehtiin koko ajan ja pelaajat muistuttivat niistä vielä toinen toisilleen. Tässä pelissä oman pään virheet eivät kostautuneet, mutta jatkossa kun vastus kovenee niin totta kai puolustuspelin pitää olla tiiviimpää ja täsmällistä. Seuraavaksi sitten hiihtoloman viettoon. Älkää teloko itseänne pulkkamäessä!!!

Harjoitusottelu Kupittaa KHT5 Su 3.2.2013

TuPy TBSM-ÅIFK N 1-0(0-0)

1-0 73 min Essi Salonen

Kevään ensimmäinen ottelu saatiin pelata aurinkoisessa kevät säässä Kupittaalla. Saimme nauttia harvinaisesta ilmiöstä kun Kupittaalla ei tuullut lainkaan. Olosuhteet olivat ajankohta huomioon ottaen parhaat mahdolliset. Muutama aste pakkasta ja aurinko paistoi.

Viime kauden avauskokoonpanosta uusia oli kuusi pelaajaa. Kukaan ei varmasti odottanut, että pelaaminen olisi virheetöntä ja ihan sitä mitä taktiikkataululle on piirretty. Ottelu lähti kuitenkin paremmin liikkeelle kuin uskalsi odottaa. Pallo liikkui hyvin ja uudet teemat toimivat pelinavaamisessa linjan nostamista myöten.

Ekapuoliaika oli tasaista pelaamista jossa pallonhallinta oli jonkin verran enemmän meillä ja hyvin rakennettuja tilanteita saimme oikeanlaidan kautta kun kierrätäminen tavoitti Jutan. Kombinaatiot toimivat ja yhden kosketuksen syötöillä pääsimme tilanteisiin. Maalivahti kuitenkin hoiti keskitykset ja ihan varmoille paikoille emme päässeet. Vastustajalle avautui muutama hyvä paikka lähinnä omien virheiden seurauksena.

Muutamalle pelaajalle pelitempoon kesti hetki tottua, mutta lopulta syötöt lähtivät riittävän nopeasti. Parantamisen varaa on ja sitä tarvitaan kun sarjat alkavat.

Toinen puoliaika oli sitten meidän täydellistä pallonhallintaa, vaikka harhasyöttöjä tulikin niin riistimme pallon nopeasti takaisin. Puolittaisia tilanteita avautui solkenaan, mutta ihan sopivia viimeisiäsyöttöjä ei hyökkääjille saatu. Mimmikin innostui laukomaan ja sai kerran pallon ylärimaan. Vastustajalla oli lopussa avopaikka kun linjan nostamisessa joku jäi jälkeen ja näin vastustaja välttyi paitsiolta.

Pelaajia kierrätettiin ja kaikki pääsivät näyttämään taitojaan. Kaikille hyvä ensi esiintyminen ja nyt vaan lisää otteluita alle niin peli varmasti tästä kehittyy.

Mukava oli sekin että Roosa maalissa oli alkulämmittelystä lähtien valmiina otteluun. Tämä asenne kun pitää kauden niin voi odottaa pysyvänsä maju-ringissä.

Myös Heikulle oli mennyt perille tämän kauden teemat varsinkin sen pelinavaamisen suhteen.

Joukkueen muoto: etäisyydet ja peliasennoissa oli tietty korjattavaa sekä hyökkääjien juoksuissa, mutta niitä sitten treenataan jatkossa.

Kaikenkaikkiaan hyviä suorituksia ja elementtejä löytyi yllättävänkin paljon.

Vastustaja oli myös meille sopiva ja tuomarilinja oli TBSM sarjaan nähden sopiva.

Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia otteluita.