TPS-TuPy 15.5.2012

TPS-TuPy 2-0(0-0)

BSM sarjan neljännessä ottelussa kohtasimme sarjajohtaja TPSn. Ensimmäiset kolme ottelua ovat olleet totuttelua korkeimman sarjatason otteluihin. Nyt panoksena oli Turun 'herruus'. Haaste oli kova. Lähtökohdat otteluun olivat, että Tepsin pelaajilla on lähes kymmenellä jo kokemusta naisten SM sarjasta ja meidän pelaajilla korkeintaan naisten 1 divarista. Kun me saimme seuran omista junioreista 2 pelaajaa -94 ikäluokasta ja -95 ikäluokasta 0 pelaajaa niin vertailukohdaksi tepsillä oli liigatason pelaajia auttamassa. Onneksi sentään Maskun Palloseuran tuttuja pelaajia on saatu mukaan Pyrkivän toimintaan. Sekä tietenkin Alinan ja Emilian mukaantulo on ollut suuri apu joukkueelle.

Oma arvioni oli, että TPS tulee olemaan fyysisesti niskanpäällä ja varmasti jaksavat juosta koko ottelun. Arvio ei ollut väärä. Sinänsä luotin oman joukkueen tekemiseen 100% nähtäväksi jäi mihin se riittää.

1. puoliaika

Vastustajan avauskokoonpano oli  todella vahva. TPS oli kerännyt kaikki mahdolliset mukaan Julia Tunturia lukuunottamatta ja meidän kokoonpanosta uupui pienen loukkaantumisen takia Asta ja Sinin kunto kahden päivän talenttileirin jäljiltä oli arvoitus. Puoliaika alkoi tunnustellen. Me avoimme lyhyellä ja katsoimme miten vastustaja reagoi. Liikutimme palloa hyvin vastustajan prässätessä ja vaihtelimme sopivasti painopistettä. Muutaman kerran pelasimme laitojen kautta ja sitten taas keskeltä. Pelinavaaminen oli rohkeaa ja varmaa. Alun tunnustelun jälkeen pelin intensiteetti nousi ja vauhti kasvoi huimasti. Runsas yleisö sai nähdä erinomaista tyttöfutista. Ennen ensimmäisen jakson puolta väliä TPS alkoi saamaan otetta keskikentällä. Meidän pelaajien sijoittuminen oli väärin ja se jätti tepsin pelaajat liian usein vapaaksi. Oikeastaan missään vaiheessa emme ehtineet ryhmittää puolustulinjoja kuten aikaisemmissa otteluissa. Yksinkertaisesti pelissä oli niin kova vauhti, ettemme ehtineet. Meidän piti vartioida keskikenttäpelaajat. Kun tämä meni perille niin ottelu tasaantui ja saimme keskustan tukkoon. Molempiin päihin tuli muutamia hyviä tilanteita. Tepsi laukoi muutaman kerran  vaarallisesti kaukaa, mutta Roosa torjui mahtavasti maalia kohti tulleet laukaukset. Saimme itsekkin rakennettua hyviä tilanteita. Kerran pallo saatiin myös maaliin, mutta tilanne vihellettiin paitsioksi. Joka tapauksessa Reetta pääsi näyttämään komean laukauksensa, jolle maalivahti ei voinut mitään. Sinin tarkka ja kova vapari näytti jo painuvan ylänurkkaan, mutta ulottuva maalivahti torjui senkin yrityksen. Puoliajan parasta antia oli laadukkaan syöttöpelin lisäksi Evelina Mäkelän(-94) ja Emilia Alajääskin(-96)(KSF) kaksinkamppailut. Evellä on jo useita Liiga otteluita sekä maju-leirityksiä ja taitaa olla muutama ottelukin. Emilia kuitenkin puolusti niin hyvin, ettei Eve päässyt kertaakaan ohi maalintekoon.

2. puoliaika

Puoliajalla tarkennettiin keskikentän puolustamista ja sovittiin pelaajat sekä tarvittaessa miten kommunikoidaan kun vaihdetaan pelaaja. Ensimmäisen puoliajan hieno pelaaminen oli monelle puolivoittoa. Tiesimme, että pelasimme huiman jakson ja se tyytyväisyys oli totta kai vaikea käsitellä, kun vielä oli puolet ottelua jäljellä.

Ennen kuin toinen jakso alkoi, tuli ikävä uutinen. Emilia ilmoitti, ettei ekalla jaksolla tulleen kolhun vuoksi pysty ehkä pelaamaan. Sovittiin vielä, että hän kokeilee ja, jos ei pysty niin tulee vaihtoon. Tilannetta ei tarvinnut montaa hetkeä arvioida vaan vaihto oli tehtävä heti. Yhtälö muuttui kerta heitolla vaikeaksi. Emmin tilalle oikeaksi puolustajaksi piti saada pelaaja, joka pystyy haastamaan Even. Meri totta kai siihen pystyi, mutta sen jälkeen keskikentän keskustasta puuttui tarvittava puolustusvoima. Merin hetkellinen siirto puolustajaksi piti kyllä Even kurissa, mutta sen jälkeen juoksuvoima ja kaksinkamppailu pelaaminen keskikentällä oli meidän kannalta menetetty. Vielä kun tepsin topparit lähtivät tempokuljetuksiin niin olimme suurissa vaikeuksissa. Teimme kaksi vaihtoa ja palautimme Merin keskikentälle ja Nooran puolustajaksi. Juoksuvoimaista hyökkääjä ei ollut enää laittaa kentälle, joten nähtäväksi jäi kuinka hyvin Noora pärjää Even kanssa ja maltammeko rakentaa peliä ja saammeko pelattua syvään. Hetkellisesti lähdimme pelaamaan vain purkupalloja kunnes kunniakkaasti palasimme pallonhallinta peliin sen minkä resurssit antoivat mahdollisuuden. Puolustuslinja toimi edellenkin mallikkaasti, mutta riittävää apua ei saatu hyökkääjiltä. Aivan liian vapaasti vastustaja pääsi ylivoimalla keskikentälle ja sitä myöten paine kasvoi puolustuksessa. Lopulta 57 minuutin kohdalla Eve onnistui ohittamaan puolustajan ja iski läheltä 1-0. Maalin jälkeen sorruimme vain potkimaan palloa hyökkääjille, josta se tuli nopeasti takaisin ja siitä seurasi jo hetken päästä toinen maali 62 minuutin kohdalla. Tilanne oli monen mielestä selvä paitsio, mutta mitä sitä protestoimaan, kun kerran avustava sen niin näki. Kahden maalin tappiolla palasimme ns. omaan pallolliseen peliin. Pystyimme rakentamaan puolittaisia tilanteita, mutta valitsimme hyökkäyskolmanneksella väärin ja tilanteet kuivuivat alkuunsa. Vartti ennen loppua puolustuksen johtaja Tiia oli 'puukkokatsomoa' viisaampi ja ei lähtenyt nostamaan puolustusta enää ylös vaan hyökkääminen jätettiin neljälle ylimmälle pelaajalle. Perinteiset linjat-venyy kommenteista näkyi, ettei ihan oltu kartalla ja ymmärretty kuinka hyvin puolustuslinja pelasi läpi ottelun. Siinä vaiheessa kun emme saaneet kontrolloituja hyökkäyksiä oli järkevää olla nostamatta linjaa liikaa. Vaihtojen jälkeen menetimme pallon emmekä saaneet prässiä pallolliseen menetyksen jälkeen. Tilanne oli siis 'open ball', eikä silloin lähdetä linjaa holtittomasti nostamaan. Ottelussa jokaisesta pelaajasta revittiin kaikki mahdollinen irti. Materiaaliakin kuulemma oli vaihtopenkillä lähes tepsin vastaava? Yksi flunssasta toipuva ja toinen joka ei ollut kovin innokkaasti menossa kentälle. Tepsiltä kentälle otettiin aluejoukkuetasoiset pelaajat. Pitkäjänteinen toiminta vaatii minimissään sen, että jokaisessa ikäluokassa on joukkue. Sen lisäksi joukkueessa pitäisi löytyä edes muutama pelaaja, jotka pystyvät pelaamaan BSM sarjassa. Meiltä puuttu kokonaan -95 ikäluokka. Missä vaiheessa -97 ikäluokasta saadaan apuja, jää nähtäväksi.

Muuta

Ottelutapahtuma oli Tepsin toimesta hoidettu mallikkaasti. Kerrankin seuran nimi kuulutettiin oikein! Ottelun jälkeen sain kuulla, että SalPan taustajoukot ja pelaajat olivat tulleet katsomaan ottelua. Hienoa ja tsemppiä!

Olin myös mielissäni vastustajan pelaajien puolesta, kun ovat saaneet ansaitsemaansa valmennusta. Pelaajat pelaavat nyt oikeimmilla pelipaikoilla ja käyttäytyvät korrektisti.

Joukkue on nyt pelannut 4 ottelua BSM sarjaa, josta tuloksena kaksi voittoa ja kaksi tappiota. Jos tavoite on selviytyä neljän joukkoon, meidän pitää saada muutama motivoitunut pelaaja mukaan. Lisäksi meidän pitää kehittää pelaamista huomattavasti, siksi otteluun valmistavat treenit ovat tärkeä työkalu.

Pelaajat ovat ansainneet paikan SM-sarjassa ja sarjan taso on huomattavasti korkeampi kuin 1 divari. Sarjan muut joukkueet hyödyntävät laajaa yhteistyöseura-verkostoa. Tähän meidänkin pitäisi pyrkiä.

TPS ottelu oli monella tapaa kulminaatiopiste. Pohdittavaksi jää, mitkä ovat kauden tavoitteet. Jos tavoittelemme neljän joukkoon niin on toimittava heti. Seuraavaksi kohtaamme VJSn joka on  pelaajaluettelon mukaan sarjan kenties kovin joukkue.